acknim.punt.nl
Herstelde Tora
Gister heb ik dan de herstelde Tora over kunnen dragen aan Udi. Die was blij - kon zich niet meer voorstellen waar het boek ook al weer stuk was.
Met andere boeken heb ik hem uitgelegd hoe ik dit boek heb gerepareerd. Het begon met het schoonmaken van de rug van het boekblok.
 
en nu is het boek dan klaar. 
Met respect heeft hij het boek geopend en ons er uit voorgelezen en vertaald wat hij voorlas. De taal klinkt toch anders dan het Ivriet dat in Israel gesproken wordt. Het was zo bijzonder om dit mee te maken. Zo'n opdracht wil ik vaker aannemen. 
 

Reacties

miniakturen op 29-07-2007 22:49
Mincka leuk de foto's te zien na je verhaal gehoord te hebben.Ha ken ik die klem?Ik ben blij dat jij hem nu gebruikt!
petit op 19-09-2007 13:20
Hoi Mincka, ik ben in je archieven gedoken, en had al in het intervieuw gelezen dat je ook aan handboekbinden/restauratie doet. Dat vond ik al heel leuk om te lezen, want dat doe ik namelijk ook. Nou ja doen...het is wel mijn vak, maar ik verdien er niet mijn brood mee.
 
Het is wel bijzonder dat Udi zo'n hoogstpersoonlijk boek aan je overdraagt om te herstellen, het getuigt van waardering voor je kunnen.
 
Ik ga nog even verder lezen,
groetjes Debby
acknim op 19-09-2007 17:53
Inderdaad, Debby, ik was zeer verguld met deze opdracht. Het is niet 'zomaar' een boek dat ik toevertrouwd kreeg.
 
Het was ook boeiend om te doen. Nog los van het fijt dat het boekblok in drie stukken lag was er het probleem van onleesbare bladzijnummers - hou het boekblok dan maar op de juiste volgorde! De bucram van de bandbekreding is in een brokkelige staat - en joho, ik trots, daar zie je niets meer van!
 
Ik ben nog altijd in opleiding - in Leiden. En ik zou dolgraag een paar jaar naar Genk in Belgie willen gaan, echter vanuit Amstelveen niet echt dichtbij. Als Markus er werk kan vinden zou ik ervoor verhuizen. Het is zo'n boeiend vak en er is nog zoveel te leren.
 
Wat maak jij? Heb je je al aan miniboekjes gewaagd?
 
groetjes, Mincka
petit op 20-09-2007 09:49
Hoi Mincka,
 
In leiden, bij de Volksuniversiteit? Dan zit je goed, het is mij echter te ver. Ik heb ná de Grafische MTS, waarbij ik stage heb gelopen bij de bibliotheek van de Universtiteit van Amsterdam, diverse curssusen gevolgd, oabij Bodan Jovanovic in Heiloo, oa duitse, engelse en franse band. Maar ik ben door heel veel mensen ontmoedigd om er werk in te zoeken, want er was/is geen geld voor ons cultuur-historisch erfgoed. Op mijn knieën heb ik bij ateliers gesmeekt om mij kosteloos aan het werk te zetten, maar het bleek heilloos...
Dus ik hou me nu (slechts) bezig met reparatie en andere opdrachten voor vrienden en kennissen (voor kostprijs dan hè)Om het 'fingersptizengefül' te behouden, én omdat het zo dankbaar is om te doen.
 
Het leukst om te doen vind ik kapitaalen naaien, het verbindt de band, letterlijk en figuurlijk, met het blok Ook het werken met leer maakt me blij. Kartonage in de breedste zin van het woord, mooi doosjes enzo. En het herstellen natuurlijk; als mensen dan het eindresultaat zien weet ik weer waarom ik het blijf doen. Grotere oplages (bv dichtbundels) zijn wat minder, maar tóch wel dankbaar. Miniboekjes heb ik ook gemaakt (bv ± 6x 8 cm), maar dat was voordat ik besmet raakte met poppnhuisvirus, dus ze waren niet op schaal (1:12). Ik heb net een poppenhuis gebouwd en ben nu nog bezig met het maken van de inrichting, en boekjes op schaal staan wel op de agenda...maarja, Omnia Tempus Habent (Latijn; alles op z'n tijd)
 
Het is zoals je zegt; een boeiend vak én er is nog zóveel te leren...
 
Bedankt voor je (vrienden-)uitnodiging, die neem ik graag aan
groetjes van Debby
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl